Curs accelerat d'arítmies cardíaques



Una forma divertida d'entendre els transtorns del ritme :)




Sobredosi i quadres falsos

7 de març de 2009

Les Radiografies i altres temes

Una reflexió de Eva Piqué al suplement
Cultura de l'avui
 




Les infermeres de Sant Pau

Article de Joan Solà al suplement "cultura" de l'avui el 18 d'octubre de 2008: infermeressantpau.pdf





Remeis populars pel constipat


grip_refredatigrip

Atxim! Atxim!
Em sento el nas tapat,
Atxim! el nas tapat;
txim! els ulls em couen,
no puc respirar.
Txim! Txim! Txim!

Ai! Txim!
El nas em raja, txim!
i les orelles
no paren de xiular.
Txim! Txim! Txim!

He anat a veure un doctor
Txim!
M'ha receptat un mocador
Txim!
Doneu-me un Kleenex
Txim!
Doneu-me un Kleenex
Txim!
Doneu-me un Kleenex

Per favor!



La mel, el millor remei per la tos

Segons el resultat d'un estudi basat en informació donada pels pares
sobre els símptomesos dels seus fills, una cullereta de mel abans d'anar a dormir
calmar la tos infantil i permet dormir millor.

mel500


La mel va demostrar ser millor que
els medicaments per a la tos.

La investigació apareix publicada
a "
Archives of Pediatric & Adolescent Medicine".










Mercats i ambulatoris s'uneixen per millorar la salut pública


publicat el 27/02/2008 a les 18:03 h.Cristina Gambín a noticies bcn
Es realitzaran un seguit de "rutes saludables" pels mercats que ensenyaran els ciutadans què comprar, com cuinar i com menjar
El tinent d'alcalde de Promoció Econòmica i president de l'Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB), Jordi William Carnes i la delegada de Salut Pública, Isabel Ribas, han presentat el programa "Cap al mercat a fer salut" al Mercat de Santa Caterina, acompanyats del doctor Albert Casasa del CAP Sardenya.

Es tracta d'una iniciativa de l'Equip d'Atenció primària del CAP Sardenya i l'IMMB que es va posar en marxa de forma pilot l'any 2007 amb la finalitat de prevenir malalties a través de la promoció d'una alimentació saludable basada en aliments frescos.

El programa inclou diverses activitats, entre les quals destaquen les "rutes saludables" als mercats de referència de cada CAP i l'elaboració de programes de dieta personalitzats.

"Rutes saludables"

Les rutes són un recorregut per diverses parades del mercat, acompanyats per un nutricionista que actua com a guia, i que informa els pacients què comprar, com cuinar i com menjar.

D'aquesta manera, s'han programat quatre tipus de rutes: la ruta del pes, la de l'alimentació mediterrània, la de diabetis i la de l'alimentació dels infants.

Aquestes rutes es realitzaran al Mercat de l'Estrella, però el programa es portarà a altres tres mercats municipals, el d'Horta, el del Carmel i el de la Vall d'Hebron encara que, segons ha avançat William Carnes, "s'anirà estenent per tots els mercats i districtes de la ciutat".

Per a més informació i inscripció ales rutes, que es realitzaran diversos dies entre el 28 de febrer i el 10 de juliol, cal adreçar-se al CAP Sardenya o a lapàgina web de mercats municipals.

William Carnes: "És una aliança molt important"

Per a William Carnes, aquesta aliança entre mercats o centres de salut "és molt important, ja que tots dos són prescriptors, un punt de confiança dels ciutadans".

Carnes ha afegit que el programa ha de servir perquè la gent entengui que "menjar és un plaer saludable".

La delegada de Salut Pública, Isabel Ribas, ha explicat que el principal objectiu del programa és reforçar el "paper dels mercats com a centres promotors de la salut", i també el dels comerciants com a "agents de salut".

A més, segons Ribas, també es reforçarà el paper dels CAPs com a centres de "promoció de l'alimentació saludable com a base per fomentar una millor qualitat de vida".

El doctor Casasa ha estat l'encarregat d'informar dels resultats del programa pilot del 2007, així com els de l'enquesta realitzada sobre hàbits alimentaris i de compra dels pacients del CAP Sardenya.

Lluny de les 5 racions diàries de fruita i verdura

En aquest sentit, Casasa ha destacat que la majoria dels enquestats realitza tres àpats diaris, i s'ha mostrat preocupat perquè encara s'està "molt lluny de les 5 racions diàries de fruita i verdura".

Tot i així, un 90% dels enquestats afirmen menjar fruita i verdura al menys un cop per setmana.

De la mateixa manera, un 83% menja peix una vegada a la setmana i un 94% menja carn en la mateixa freqüència.

En tots els casos, els percentatges baixen gairebé a la meitat si es tracta de menjar qualsevol d'aquests aliments diàriament.

Casasa també ha volgut destacar el fet que "es menja massa entre àpats" i que encara és prou elevat el percentatge de consum de dolços i caramels.

El doctor del CAP Sardenya també ha donat èmfasi al fet que més del 50% dels enquestats compren als mercats, sobretot per la seva "qualitat i varietat".

Imatge de la presentació del programa i del Mercat de Santa Caterina

 Més informació:
»Mercats Municipals de Barcelona[+]
 Enllaços relacionats:
»Agència de Salut Pública de Barcelona[+]
»Consorci Sanitari de Barcelona[+]



El placebo, com més car millor 

5 Març 08, Journal of the American Medical Association.

Estudi de Dan Ariely, de la Universitat de Duke  i  Institut de Tecnologia de Massachusetts.
S'obtenen millors resultats per combatre el dolor si un medicament està ben presentat
i s'indica que és car.

Ariely ha utilizat un protocol estàndar d'administració d'un xoc elèctric al canell de 82 participants
per medir el dolor abans i després de prendre placebo.

A la meitat dels participants se li va donar un fulletó on s'explicava que se
li administrava  un analgèsic
nou de 2,50 dolars per dosi.
A l'altra meitat se li lliurava un full on s'asenyalava un cost per pastilla inferior a 10 centaus.

En el primer grup un 85% va  experimentar una reducció del dolor després del placebo.
En canvi, a l'altre grup només ho va notar el 61 %.


El Blog del Metge Digital
  Site Map